Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия

| обновено на 26.05.22 в 22:34
Марио Драги и Владимир Путин
Снимка: twitter.com

Русия възнамерява да продължи да доставя природен газ на Италия. Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с Марио Драги. Путин е уверил италианския премиер, че Русия би допринесла за предотвратяване на глобална продоволствена криза, ако западните санкции срещу нея бъдат отменени.

От офиса на италианския премиер в Рим посочиха, че Марио Драги и Владимир Путин са провели в четвъртък телефонен разговор, като са обсъдили ситуацията в Украйна, продоволствената криза и нейното въздействие върху бедните държави.

По-късно италианският премиер даде пресконференция по повод днешния си телефонен разговор с руския президент.

Драги обясни, че разговорът е бил по негова инициатива, защото се чувства длъжен да направи всичко възможно да бъде предотвратена мащабна зърнена криза заради блокираните от Русия украински пристанища и съответно износа по море на украински зърнени култури.

Премиерът на Италия обаче е получил отговор, че тази криза е заради санкциите на Съединените щати и на Европейския съюз срещу Русия. В този смисъл беше и съобщението от Кремъл за разговора - Путин е заявил, че би помогнал за предотвратяване на масов глад в бедни страни, които разчитат на украинско зърно, но само при условие, че санкциите бъдат отменени.

Драги заяви, че ще продължи да се опитва да помогне за деблокиране на износа на украинско зърно през черноморските пристанища на страната.

Италианският премиер съобщи, че ще разговаря и с президента на Украйна Володимир Зеленски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени