Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанлии с подписка поискаха решение на проблема със замърсяването на въздуха с амоняк

Снимка: Пламен Христов

Жители на Ловеч внесоха в прокуратурата подписка, с която настояват за предприемане на действия във връзка с продължаващото изтичане на амоняк във въздуха от хладилната инсталация на ловешкото предприятие "Мелта 90". Снощи отново са били измерени стойности над максимално допустимите.

След като повече от 20 дни в Ловеч продължава замърсяването на въздуха с амоняк от хладилата инсталация на предприятието заради авария и технически проблеми, живеещи в района настояват за предприемане на спешни мерки за спиране от експлоатация на съоръжението.  Такава заповед беше издадена и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Една от инициаторките на подписката - Стела Бочева, посочи:

"Има заповед да се спре - корозирали резервоари, тръбопроводи  повредени….Но собственикът каза: Аз съм отговорен гражданин и бизнесмен и няма да я спра."

Ако я  спре? "Ще гръмне градът, да се евакуираме – това каза. Пет тона амоняк има в системата. Къде да отиде този амоняк, за са спре да работи това чудо, освен във въздуха".

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова потвърди, че отново са измерени високи стойности на амоняк:

"Към 21:00 часа снощи стойността е с 0,083 над допустимите 0,25 милиграма на кубически метър въздух. Тревогата остава. Смятам, че задължително трябва да се изпълнят предписанията на контролните органи и вместо да се търсят извинения, причини, защо е възможно или невъзможно те да бъдат изпълнени, най-напред очевидно се налага да се даде отговор и защо не са извършвани периодичните технически прегледи, за да бъде в изправност поддържана тази инсталация", коментира кметът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна