Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското министерство на отбраната: Пристанището на Мариупол е безопасно, разминирано е

Руска военна машина се придвижва към района около завод "Азовстал", за да извърши операция по разминиране в Мариупол, 21 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщава, че пристанището на украинския град Мариупол е безопасно за граждански плавателни съдове и че опасността да попаднат на морски мини е отстранена.

Агенция Ройтерс цитира това съобщение, в което се допълва, че вчера е бил отворен хуманитарен коридор за кораби в Азовско море.

В пристанището на Мариупол е българският кораб "Царевна".

В телефонен разговор, за който беше съобщено тази вечер, руският президент Владимир Путин е информирал премиера на Италия Марио Драги, че Русия предприема стъпки за безопасното извеждане на граждански съдове от контролираните от нея украински пристанища на Азовско и на Черно море. От руска страна информацията е, че Украйна възпрепятствала тези усилия.

Според съобщение на Кремъл Путин е потвърдил пред Драги, че ще продължат доставките на руски природен газ за Италия по фиксираните по договор цени. Освен това е изразил готовност да допринесе за преодоляване на зърнена криза, но при условие, че Европейския съюз и Съединените щати отменят санкциите срещу Русия.

Ройтерс цитира и съобщение от кабинета на Марио Драги за телефонния разговор с Путин. То е лаконично - че двамата са обсъдили ситуацията в Украйна, продоволствената криза и как ще се отрази тя на бедните държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!