Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна програма води ученици зад кулисите на Русенската опера

От години трупата на Русенската опера представя както спектакли и концерти за публиката в града, така и образователни концерти, насочени към учениците. 

Басът Пламен Бейков, който наскоро пое поста директор на Държавната опера в Русе, отдавна играе ролята и на сценарист, режисьор и лектор в тези образователни програми. В единия им вариант артистите ходят в класните стаи и онагледяват уроците по музика, а в другия - учениците посещават театъра, надникват зад кулисите, в гримьорните и различните работилници.

Тези срещи винаги доказват едно - че класиката може да бъде забавна и да предизвиква интереса на децата. Те откликват много спонтанно, задават въпроси и любопитството им е събудено, а следващата крачка е да отидат на опера или самите те да опитат да свирят на музикален инструмент.

След период на прекъсване заради пандемията и заради пожара в сградата на Операта образователните концерти бяха подновени в навечерието на 24 май.

Пламен Бейков разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" какво представляват образователните програми на Русенската опера, а кореспондентът на БНР в града Ася Пенчева пресъздава в репортажа си едно гостуване на артистите в училище. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна