Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще привлича чуждестранни компании и специалисти с данъчни облекчения

Снимка: архив

С данъчни облекчения Кипър ще стимулира преместването на острова на чуждестранни компании и специалисти. Новият план за привличане на бизнес в страната е част от правителствената инвестиционна стратегия.

Новата схема за данъчни стимули насърчава чуждестранни фирми да преместят дейността и централите си в Кипър, а също висококвалифицирани специалисти, работещи в чужбина, да изберат да живеят на острова.

Законопроектът, който кабинетът внася в парламента, предвижда 50% освобождаване от данък за служителите, които получават над 55 000 евро годишна заплата. Облекчението ще се прилага от започването на работа в Кипър в продължение на 17 години.

Кипърски високоплатени специалисти, които в момента живеят и работят извън страната, могат да се върнат в нея, възползвайки се от същите предимства като техните чуждестранни колеги.

Очаква се засилен интерес към новите данъчни условия да проявят технологични и високоспециализирани чуждестранни компании и специалисти.

Новият правителствен план за привличане на бизнес в Кипър е една от най-конкурентните програми в ЕС, заяви министърът на финансите Константинос Петридис. Според него с по-привлекателната данъчна рамка страната може да се превърне в атрактивна инвестиционна дестинация през следващите години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени