Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Извънреден коалиционен съвет за Северна Македония

| обновено на 27.05.22 в 12:20
Снимка: архив

Извънреден коалиционен съвет ще събере тази вечер партньорите в управлението. Срещата е по искане на премиера Кирил Петков.

Основната тема на Коалиционния съвет са отношенията със Северна Македония. 

Очаква се премиерът Кирил Петков да обясни на партньорите си защо поиска от президента да свика Консултатитивен съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие. 

Анонс за свикване на Коалиционната среща даде самият Петков още по време на визитата си в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май. Тогава той посочи защо ще настоява за президента за срещата с всички парламентарно представени сили и службите:

"Формат коалиционен съвет е много важен. И аз това ще попитам от моя гледна точка и ние ще говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по широк консенсус  и затова трябва и опозицията да бъде информирана, знаеща".

Вчера от ИТН обаче препотвърдиха категоричната си позиция - никакво отстъпление от позицията на България.

Станислав Балабанов:

"Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират при положение, че тази позиция е ясна - и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България и с декларация още от 44-ото народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което незнам. Аз ще бъда представител от външно министерство, така че отиваме да видим какво ще кажат. Нашата позиция е ясна".

Очаква се да бъдат обсъдени и исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

Преди Коалиционния съвет партньорите в управлението влязоха в спор как можем да бъде придвижен двустранният процес по намиране на компромисно решение със Северна Македония.

Предложението на председателя на парламентарната група на Демократична България:

"Тоест - не ние просто да очакваме някакви неща от Скопие, а ЕК да поеме по някакъв начин гаранции в рамките на преговорния процес, че нашите очаквания - легитимни, свързани с Копенхагенските критерии по отношение на Северна Македония ще бъдат част от преговорната рамка . Това всъщност ще повиши шанса ние да получим това, което очакваме за нашите съграждани".

Това предложение беше подложено на съмнение от председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски:

"Нямам такова усещане, че Комисията е готова да даде такива гаранции и би приела да стане гарант на изпълнението на договора".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени