Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 май – Световен ден на спешната медицина

Д-р Десислава Кателиева: Ножицата при заплащането в здравеопазването е много широка, това не се оправя с палатков лагер

Снимка: БГНЕС

27 май официално е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина през 2018 г. а първи път е обявен през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

д-р Десислава Кателиева

Преди повече от месец спешните медици изготвиха единни протоколи за триаж в спешната медицинска помощ. С единния триажен лист ще може да се гарантирана пациентите, че независимо в коя точка на страната се намират, ще получат равнопоставен и своевременен достъп до спешна медицинска помощ.

“Пътят, които извървяхме с въвеждането на триажите в извънболничната помощ, беше продължителен. Вероятно ще бъде такъв и този с въвеждането на триажните протоколи в болниците“, казва в “Нашият ден“ д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването и допълва:

“Тези протоколи трябва да бъдат приети от Министерство на здравеопазването, да се подложат на обществено обсъждане, след това да започне обучението на колегите. Евентуално след Нова година триажните протоколи трябва вече да станат факт. Много ми се иска те да станат публично известни и да се въведат, защото това е стъпка, която ни приравнява към добрите практики в цял свят.“

“Успоредно с това текат и търговете за закупуване не високо проходими линейки, които са последните от този лот, който е по Европроекта за Спешните центрове за закупуване не линейки. Започнати са и ремонти на филиали на Спешна помощ и спешни отделения в страната. Нещата се случват, но не със скоростта и обема, който на нас ни се иска. Може би това е причината някой от хората да се разочароват и да загубят надежда, че нещата ще се оправят“, поясни още Кателиева.

Тя посочи още, че увеличението на заплатите в центровете по спешна медицинска помощ е гарантирано от Министерството на здравеопазването, защото те са 100% финансирани от тях:

“За съжаление заплатите в тези отделения зависят от всяка една болница, в която има такова. Губещите болници няма как да осигурят тези пари и нещата някак се случват на книга.“

“Не става само с протести и конфронтация, трябва да се търси диалог. Въпросът е, че в нашето здравеопазване ножицата е много широка – от много бедни, до много богати. В някои лечебни заведения хората взимат в пъти по-големи заплати, отколкото в други. Това не може да се оправи с палатков лагер, а с нормативни промени. До тях се стига с продължителни и упорити диалози, които, предвид многото други проблеми в здравеопазването, не се случват“, посочва още тя и заявява:

“Искам да уверя всички, които разчитат на нас, че независимо колко ни е трудно и през какви обстоятелства преминаваме, даваме всичко за работата си.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна