Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Безспорно прокуратурата създава напрежение

Димитър Марков
Снимка: ЦИД
"Безспорно прокуратурата създава напрежение". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията:

"Това напрежение не е от вчера. Още в момента, в който се прокрадна идеята за закриване на специализираното правосъдие, имаме ясна и последователна позиция на прокуратурата, която защитава тезата, че тази реформа ще доведе до сериозни негативни последици за наказателното правосъдие, особено в частта му за тежката престъпност, каквато е корупцията, организираната престъпност. Имаше бързина, с която се извършиха тези промени, но нямаше дискусия, нямаше диалог в този процес. Смятам, че можеше да се търси малко по-конструктивен диалог, за да се избегнат тези слабости, тъй като в случая говорим наистина за детайли".

"Изненадан съм от липсата на движение в посока реформа на Висшия съдебен съвет", добави Димитър Марков:

"Наближава изборът за нов Висш съдебен съвет и аз очаквах управляващите вече да са започнали да мислят в посока как ще изглежда вече бъдещият Съдебен съвет, защото в момента рискуваме да стигнем до избор по старите правила, със старите модели.

Цялото интервю с Димитър Марков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна