Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протест в Тунис срещу референдума за нова конституция

Протестът срещу президента на Тунис, 18 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Тунис срещу провеждането на референдум за нова конституция по инициатива на президента Кейс Сайед. Конституционните промени ще засилят правомощията на държавния глава.

Протестът е оглавяван от Абир Муси - лидер на Свободната конституционна партия, който е начело на нарастващата съпротива срещу президента, откакто той пое изпълнителната власт миналата година, разпусна парламента и управлява с укази.

Сайед цели промени основния закон на страната, за да си осигури повече правомощия на фона на икономически срив и опасения, че предстои криза на публичните финанси. Той възнамерява да подложи идеята си на гласуване на референдум на 25 юли.

Неговите поддръжници казват, че той се противопоставя на сили от елита, чиито небрежност и корупция са обрекли Тунис на десетилетие на политическа парализа и икономическа стагнация. Въпреки това почти всички политически партии в Тунис, както и влиятелния профсъюз "Общ съюз на трудещите се в Тунис", отхвърлят предложения референдум.

Очаква се и друг протест срещу промените в конституцията, този път организиран от други опозиционни партии, сред които и Ислямистката партия Енахда. Те пък протестират срещу уволнението на десетки съдии и военни процеси срещу някои политици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени