Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка направи филм за Яна Язова

Снимка: стоп-кадър

Тази година се навършват 110 години от рождението на писателката Яна Язова. Повод да си припомним за нея е и погледът на младите към нашата литературна история. 

Теодора Милева е ученичка в столичното 73-то средно училище "Владислав Граматик“, София. Заинтересована от историята на писателката Яна Язова, Теодора създава филма с биографични елементи за Язова – "Моята Мо". Теодора е и съосновател на подкаст и проект за създаване на дигитално съдържание за български писатели и е финалист в изданието "Малки поетики“, нейни творби са публикувани в списание "Ах, Мария“. 

Интересът на Теодора към творчеството и личността на Яна Язова възниква преди няколко години, когато случайно тя открива историята за внезапната ѝ смърт. Във филма присъстват кадри на оригинални писма, ръкописи, албуми, съхранявани в Държавни архиви, както и интервюта с изявени специалисти по темата като д-р Петър Величков и Катя Зографова:

"Яна Язова през цялото време поддържа динамика. Или я хвалят, или я хулят. Интелектуалците се предизвикват. Нещо много типично за отношенията в литературните среди са кодовите имена. Интересното е, че в отношенията си Яна Язова и Балабанов са се наричали "Мо" и "Ра", а това идва от думата "мойра", която от гръцки означава съдба. Яна Язова е била силно критикувана и заради думите, които е използвала в поезията си. Думи от бита дори, но тя казва истината чрез тях, но поезията не звучи така красиво и затова на повечето хора в това време не им харесва.“

Яна Язова рано започва да пише стихове, наречена е гениалното дете на българската литература. Проф. Балабанов дава на Люба Генчева псевдонима Яна Язова, но самата тя пише към Балабанов по-късно – "Ти намери най-краткия път да направиш живота ми пъкъл, а ти знаеш, че в пъкъла никой не обича“. 

Д-р Петър Величков, чието интервю Теодора включва във филма си, казва, че Яна Язова успява да влезе в бездните на жената, които други поетеси не са успели да достигнат – като "Рози“ и "В нощта“. Величков казва и че в поезията на Язова се усеща смърт, и тя успява да изгради един портрет на гаврошовците, познат от Христо Смирненски. Литературоведката Катя Зографова също е включена във филма, тя прави сравнение между Яна Язова и Елисавета Багряна.

Към днешна дата Теодора е автор и редактор в електронното списание “We Matter”, както и доброволец в неправителствената организация Social Hub, с която осъществява проекти по програмата Еразъм +. Работи също с проф. Иван Бързаков – писател, психолог и педагог, българинът с най-много номинации за Нобелова награда и откривател на иновативната система за учене “Optima Learning”. 

Участвала е в много литературни конкурси, като в края на миналата година е селектирана за финалист в “Млади поетики”. Създава свое предаване – “Опознай България”. Първото филмово състезание, в което участва, е “Писателските домове разказват”, където представя къща-музей “Димитър Димов”, живота и творчеството му.

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна