Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

41 години от премиерата на филма “Адаптация“

Снимка: Уикипедия

На 22 юни през 1981 г. е премиерата на филма “Адаптация.

„Адаптация“ е български 3-сериен телевизионен игрален филм (драма) от 1979 година на режисьора Въло Радев, по сценарий на Райна Томова и Въло Радев. Оператор е Христо Тотев. Музиката във филма е композирана от Митко Щерев. Художник на постановката е Петър Горанов.

Работното заглавие на филма е "Случаят Вероника“. Песента се изпълнява от Васил Найденов. Прототип на д-р Банков е психиатърът д-р Георги Каменов, който е сред създателите на първите психотерапевтични групи в България.

Сюжетът

Вероника е душевно болна и е хоспитализирана в специализирано заведение. Всеки от пациентите трябва да разказва историята си и да споделя своите страхове. За разлика от другите, Вероника не успява при беседите да се пребори със себе си. Доктор Банков е лекуващ лекар в същата болница. Има собствен живот, но по-голямата част от времето посвещава на болните. В един момент от лечението Вероника се влюбва в доктора и това е отключващият момент за истината в душата ѝ "Адаптация“ в БНТ.

Ели Скорчева е в ролята на Вероника. Тя завършва техникум по строителство и архитектура, след което ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и по-късно мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес. Работила в застрахователно дружество "БГ-план".

Спира да се снима в киното в началото на 90-те, но понякога, макар и рядко, участва в театрални постановки. По-известни филми, в които участва, са "Търновската царица" (1980), "Ева на третия етаж" (1987) и "Мадам Бовари от Сливен" (1991).

Чуйте коментара и запис от Златния фонд на БНР.

Снимки: Уикипедия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна