Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Лаптева и "Тайната от Апамея"

"Тайната от Апамея" се нарича новата книга на Гергана Лаптева. Тя е трета поред и представлява едно епично пътуване през хилядолетната история на Близкия изток, по следите на изчезнала древна мозайка. Историята разкрива на читателя загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция. Както в предишните ѝ романи, и тук има криминална нишка – става дума за трафик на антични предмети. 

Героите са художествена измислица, но пък всички произведения на изкуството, всички обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, археологически обекти са напълно реални. Авторката прави едно много сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както и консултации със специалисти. От романа можете да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Пътешествията из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата в романа.

"Всичко е документално подплатено. Близо година проучвах обстойно тези места – не само историческата и културната част в сюжета. Всичко изискваше много четене, много отсяване на информация, консултации със специалисти в съответните области и разбира се, творчески процес. 

Историята ми хрумна по действителен случай. Попаднах на една статия, която разказваше за трафик на антични предмети от Сирия през Турция за Западна Европа. Касаеше се за една изчезнала част от подова мозайка, правена III-IV век в град Апамея, тогава част от римска провинция, в дом на богати хора. Всяка част на мозайката разказва историята на създаването на града Апамея. 

Истинската мозайка е открадната. Интерпол успява да открие части от нея, но най-важната – трета част – продължава да се издирва."

"Тайната от Апамея" ще бъде представена официално пред софийска публика на 23 юни от 18 ч. в Триъгълна кула на Сердика. Вход свободен.

Чуйте повече от звуковия файл.

Гергана Лаптева е родена в София. Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“.

Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида. Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „екоарт“ проекти. Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ, и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ, участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“. Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика. Автор е на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, романите „Монетата“ и „Божествен аромат“.

Снимки – изд. Егмонт, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна