Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Безумие е да има избори дори напролет

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

След вчерашния ден съм загрижен накъде тласкаме страната. Не става дума за латиносага с Леонсио и Изаура, а за управлението на България. Свидетели сме на най-голямата комбинация от кризи. Ако се стигне до избори, в следващия парламент още по-трудно ще се говори и ще се търсят решения.

Това коментира пред Радио София лидерът на "Демократична България" Христо Иванов:

"Избори през есента или дори напролет е безумие. Коалицията "Ориент експрес" събори правителството без абсолютно никаква визия за развитието на страната напред. Дори не искаха да бъде избран нов председател на Народното събрание. Работата на парламента се блокира, защото са като анонимни алкохолици - извършиха деянието и се разбягаха един от друг, защото си дават сметка каква токсичност носят. България не може да се върне назад."

По думите на Иванов, тези, които гласуваха да падне правителството на Кирил Петков, трябва да разберат, че не може да са във война със средната класа в България. Обществената реакция показва нетърпимост. Никоя демократична, цивилизована страна не може да се управлява без средната класа.

Вървим към италианска политическа система, без големи играчи, с "великани от среден размер". Не може да се управлява без диалог. И този диалог не може да е безпринципен. Политиците трябва да проявят търпимост. Това от ГЕРБ и от ДПС напълно отказват. От ИТН потрошиха огромна обществена енергия – това е историческо престъпление.

Абсолютна безотговорност беше свалянето на правителството. Трябваше да се търси търпимост и диалог по принципни въпроси, убеден е Христо Иванов.

С него разговаря Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!