Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското предложение за РСМ стана причина за липсата на кворум в НС

| обновено на 23.06.22 в 12:25
Костадин Костадинов (на снимката) обвини Христо Иванов в "държавна измяна" заради проведен разговор с френския посланик по казуса за българската позиция по преговорите ЕС-РСМ.
Снимка: БГНЕС, архив

Обсъждането на френското предложение по казуса със Северна Македония стана причина част от политическите формации да не се регистрират в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин.

То предизвика и напрежение и между депутатите, като в кулоарите на парламента бяха разменени остри обвинения в държавна измяна и обслужване на чужди интереси.

Спорът е започнал по време на председателски съвет преди заседанието. 

По повод френското предложение от "Възраждане" заговориха за нова евроатлантическа коалиция - "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и ГЕРБ, които подкрепят промяната в българската позиция за даване на старт за преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

Те обвиниха в държавна измяна председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов заради проведен разговор с френския посланик по темата. Костадин Костадинов:

"Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание. За нас това е държавна измяна. Никой няма право, бил той и председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава".

В отговор Христо Иванов каза: "Естествено, че съм го направил това нещо, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да остане Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и на Белград".

Разделение има и в управляващата коалиция.

Ирена Анастасова представи позицията на БСП:

"Ние няма как да подкрепим френското предложение. Ние стоим на нашата позиция, че има договор, който е ратифициран от българския парламент, от 44-тото Народно събрание, и докато не бъдат изпълнени клаузите по този договор, ние няма как да променим позицията си."

Макар от ГЕРБ да декларираха, че подкрепят предложението за решаване на спора със Скопие, не спестиха упреци към премиера Кирил Петков:

"Днес Кирил Петков по абсолютно неясни причини отива нелегитимно като министър-председател в оставка, без позиция на българския парламент, на Съвета на Европейския съюз. Това е срамно за България".

От "Има такъв народ" днес повториха, че няма да подкрепят предложението на френското председателство. Така при съотношение 3:3 решението във Външната комисия на НС, която се събира днес от 15:00 часа, ще зависи от гласовете на ДПС. Вчерашното заседание на комисията не се проведе заради липсата на кворум. 

От ДПС обвиниха премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, че саботират процеса на присъединяване на РСМ към ЕС.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!