Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи имат принос швейцарските железници да са живи легенди

Д-р Пламен Иванов и Цветелина Абаджиева (вдясно) при Лили Големинова

Високотехнологични решения разработват и предлагат българи съвместно с колеги от Швейцария и Германия. Работят по дигитализация на бизнес и ИТ процеси в публичния и частния сектор и дори за прочутите по цял свят швейцарски железници SBB.

Цветелина Абаджиева е административен директор, а д-р Пламен Иванов отговаря за бизнес дейностите и развитието в "Нозер България" (Noser България).

"Проектът за информационното обезпечаване автономното управление на швейцарските железници беше интересно предизвикателство", отбеляза в студиото на Радио София Пламен Иванов. – "Хората вече бягат от урбанизацията, живеят и на по-спокойни места, и то благодарение на добрата инфраструктура. Това намалява и стреса, и напрежението между хората. Възможно е бързо, надеждно и приятно да се придвижваш и ние сме доволни, че допринасяме за това."

Цветелина Абаджиева обясни, че в холдинга, към който са и българите, работят над 600 служители, но комуникацията е лесна, защото структурата е плоска. Всеки има достъп до информацията, до мениджмънта по всяко време.

"За съжаление, само в швейцарски влак може да се види това, което колегите от българския офис са направили, но чувството е велико", сподели Цветелина.


Двамата подчертаха колко е важно да се развива и прилага дуалното обучение, което в Швейцария има традиция и дава добри плодове, т.нар. меки умения, критичното мислене, насърчаването на иновациите в мисленето и дейността.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова.

  • Нозер България е част от швейцарската Нозер Груп - един от водещите доставчици на ИКТ решения и услуги в Швейцария. Българският офис е създаден през 2017-а и през 2022 г. екипът вече включва 15 души. Реализира т.нар. модерни изнесени услуги (modern outsourcing). България се превръща в дестинация, която може да си позволи и предостави изключително способни и мотивирани специалисти за високотехнологични проекти, стига и самите работодатели да инвестират в развитието на кадрите си.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!