Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Снимка: @youngeuropeancinemasofia

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска и Чехия ще се включат в нея.

Заниманията с кино в училище са признати за важна част от обучението и възпитанието на учениците в редица европейски държави, тъй като се отчита полезното им въздействие върху младите. От една страна те изграждат вкус и разбиране за киното като изкуство и за изкуството изобщо. Стимулират творчеството и себеизявата на всички ученици, независимо от академичните им постижения. Изграждат умения за работа в екип, общуване и споделяне и повишават емоционалната интелигентност. Не на последно място се подобряват дигиталните познания и постижения на учениците, а за някои се откриват и възможности за бъдеща професионална реализация.

У нас интересът на отделни учители и училища към занимания с кино се увеличава. Засега има няколко действащи училищни киноклуба. Ученици от село Дерманци, Велико Търново и Ловеч вече имат своите късометражни филми, които ще покажат и по време на конференцията.

Организатори на събитието и основни инициатори за въвеждане на киното в училище са членовете на сдружение „Арте урбана колектив“. Те оказват съдействие с наставници, методика и техника на учителите, които изявяват желание да водят киноклубове със своите ученици. Засега заниманията с кино не влизат в обсега на финансираните от МОН програми по изкуство за ученици. Това би било в помощ на училищата и учителите, които в момента сами трябва да осигурят техника за клубовете. Представители на министерството са поканени на конференцията и организаторите се надяват каузата им да бъде разбрана и подкрепена.

Ралица Асенова от сдружение "Арте урбана колектив" гостува в рубриката "Всичко за образованието".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна