Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новата си книга гл. ас. Теодора Стоилова-Дончева изследва

30 години българско посттоталитарно документално кино

Снимка: Мариана Ангелова, Одеон

Основните събития и процеси в документалното ни кино между 1989 и 2020 г. проследява и анализира в исторически и естетически план гл. ас. Теодора Стоилова-Дончева в последната си разработка, която беше представена преди броени дни в кино "Одеон".

Новата ѝ книга носи заглавието "Българско посттоталитарно документално кино: похвати, тенденции, автори, филми, анализи".

"Фактически документалното ни кино малко изпреварва политическите събития и още през 80-те години подготвя почвата и има смели филми, които сякаш не са от тоталитарната епоха", отбеляза пред Радио София Теодора Дончева, която е сценарист и продуцент, работи в Института по изследванията към БАН.

Тя допълни, че много от тези филми са гледани в ограничен зрителски кръг и за били забранени за години наред.

По думите на изследователката българското документално кино е на доста добро ниво. В него работят много и талантливи хора. Сред тях са Адела Пеева, Елдора Трайкова, Асен Владимиров и редица други.

Хубавото е, че дори в нулеви години за скъпото игрално кино, българските документалисти не спират нишката и работата си. Не финансирането, а слабото разпространение е най-големият проблем за документалното ни кино, изтъкна още Теодора Дончева.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

 

Теодора Стоилова-Дончева и Гергана Пейкова

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна