Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Елеонора Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

В отговор премиерът в оставка Кирил Петков посъветва Руската федерация да оттегли подадената нота. "Въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заявява той. Кирил Петков изказва и убеждението си, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности.

Междувременно Елеонора Митрофанова заяви пред БНТ, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. По думите ѝ, Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна