Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на ЕС

| обновено на 01.07.22 в 11:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Чешката република поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, което бе прието от Франция.

Страната ще изпълнява този ангажимент до 31 декември, когато ще предаде щафетата на Швеция.

Основни приоритети на чешкото председателство са подкрепата на ЕС за Украйна, разрешаването на миграционната криза, укрепването на енергийната сигурност, икономиката и отбранителните способности на общността, както и насърчаването на демокрацията.

По повод началото на чешкото ротационнно председателство на ЕС до края на годината Еврокомисията начело с нейния председател Урсула фон дер Лайен днес са на визита в градчето Литомишъл, където ще проведат седмичното си заседание.

Основните приоритети, по които страната ще работи по време на председателството си, са войната на Русия в Украйна и последствията от нея, енергийната сигурност, укрепването на отбраната и киберсигурността, устойчивостта на европейската икономика и демократичните ценности.

Във фокуса на вниманието на чехите ще бъде и върховенството на закона. Заместник-председателят на Еврокомисията, отговарящ за ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че страната й има силна приемственост по отношение на човешките права от Вацлав Хавел - последен президент на Чехословакия и първи на Чехия, а също и опит с тоталитарния режим и контролираната от държавата пропаганда.

Пред "Политико" тя подчертава, че този опит сега е необходим повече от когато и да било.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи вчера, че в началото на октомври в Прага ще се проведе неформално заседание на европейските лидери, като се очаква на него да бъде поканен украинският президент Володимир Зеленски.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!