Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По въпроса за честността на изборите, ГЕРБ и ДПС не са добра компания, смята депутатът от БСП

Крум Зарков: Каквото и да решим в условията на ултиматум, ще бъдем унизени ние, не Руската федерация

"Конфликтът на Нинова с държавния глава не вреди на Радев, а на БСП"

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

"България сега остана да взема решения в условията на ултиматум. Каквото и решение да вземем оттук нататък, ние ще бъдем унизени. Ние, не Руската федерация. Това решение до голяма степен е неразбираемо."

Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП.

"Не може и не се е случвало никога да се обяви такова решение, от такъв мащаб, към една от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и да се очаква, че това ще създаде заглавие във вестник, някой точка личен рейтинг и друго. Това няма как да се случи."

Реципрочното намаляване на дипломатическия състав може да се направи "в диалог, спокойно, а не с тази демонстрация", смята Зарков. По думите му това повишава както вътрешнополитическото, така и външнополитическото напрежение.

От доста време цари объркване за отношенията между БСП и ПП, както изглеждат отстрани, отбеляза Крум Зарков. Според него симпатизантите на партията губят доверие в правителството.

"Някои се забиха в буквоядството, без да разберат, че Слави Трифонов разтуря задругата. От този момент нататък най-вероятният сценарий беше и продължава да бъде предсрочни избори", коментира депутатът от БСП в предаването "Преди всички".

За отношенията между БСП и президента Румен Радев, Крум Зарков изтъкна, че конфликтът се подхранва:

"Президентът Радев и БСП заемат сходни позиции почти по всички теми и все пак се намира начин президентът да бъде атакуван. Това целенасочено търсене, конфликтът на Корнелия Нинова с държавния глава не вреди на Румен Радев, а на БСП. Каква е причината, какъв е неговият генезис – не знам."

Според Зарков решението за връщане на хартиените бюлетини е "по същество неправилно" и ще постави партията в трудната ситуация в последните дни на този парламент да гласува с ГЕРБ и ДПС по Изборния кодекс.

"Точно по този въпрос – по въпроса за честността на изборите, това не е добра компания."

Отварянето на Изборния кодекс в тази ситуация съвсем не означава ограничаване на дебата само до машинното и хартиено гласуване и "ще завалят със сигурност най-различни предложения", предупреди Зарков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!