Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата на НАТО: Покана към две нови членки и засилване на колективната отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид лидерите на държави членки участваха в церемония по подписването на писмо за ангажимент за Фонд на НАТО за иновации. България е сред 22-те държави, които се включиха във Фонда.

Във фокуса на дискусиите беше и планът за 360-градусова отбрана, а лидерите от НАТО обсъдиха още заплахите в киберпространството, в Космоса и тероризма.

“Важното от тази среща е паралелният публичен форум, който даде възможност на много експерти и на обществото като цяло да чуят в първо лице позиции по всички тези въпроси, и най-вече по основната тема – войната в Украйна“, казва в “Нашият ден“ Велизар Шаламанов, бивш военен министър и член на Атлантическия клуб и допълни:

“От 14 параграфа, 4 са посветени на агресията на Руската федерация в Украйна и заплахата, която произтича от това. От решенията в тази посока зависи бъдещето на всички други инициативи, включително ангажиментите по промените в климата, технологиите, киберпространството, както и намиране на най-добрия начин на взаимодействие с Китай, като една изгряваща сила, от която зависи бъдещето на света.

Стратегическите концепции са вторият по важност документ във Вашингтонския договор. Тази стратегическа концепция се фокусира върху една трезва оценка и анализ на средата за сигурност.“

Велизар Шаламанов
Акценти от срещата

“Важни теми бяха непосредствената заплаха за сигурността и мира от Русия, тероризмът, изгряващата мощ на Китай, рисковете за международния ред и сигурност от авторитарния стил на управление на Китай, както и въпроси, свързани със слабите държави в Северна Африка, Близкия изток и навсякъде по света.

Много важно е, че за първи път технологиите, киберпространството и Космосът се разглеждат като основни фактори за сигурността, заедно с това и отслабването на режимите по контрола на въоръженията и промените в климата, като фактор за сигурността.

Беше обявено и създаване на Център по компетентност за проблемите с климата и сигурността в Канада. Всичко това са фактори, които се отчитат при развитие на НАТО, така че успешно да изпълни трите си задачи – колективна отбрана, предотвратяване и управление на кризи и съвместна кооперативна сигурност“, посочи още Шаламанов.

Планът за 360-градусова отбрана

“Това е изключително важна концепция, която от доста време се развива в НАТО. Тя е и географска и означава – Север, Изток и Юг.“

Според него присъединяването на Швеция и Финландия е голям успех:

“След 200 години неутралитет Швеция със своето решение признава, че НАТО е единственият инструмент за гарантиране на стабилността, на мира и на сигурността.“

“Разширението на НАТО не бива да притеснява Русия, тъй като това е и разширение на зоната на сигурност, стабилност и добро управления“, подчертава експертът и добавя, че според него дипломатическите отношения между България и Русия са свързани с общото напрежение, което съществува:

“Очаквам правителството да устои позицията, която има по отношение на експулсиране на руските дипломати, както и другото решение за балансиране на броя на представителството на Русия в България и на България в Русия“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!