Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографията като начин да избягаш. „Красиви мигове от Америка“ представя чудесата на природата

Снимка: Албена и Павел Благеви

На 4 юли, от 17.00 часа можем да видим Америка, такава каквато малцина са я виждали. В галерия „Свети Лука“ ще бъде представена изложбата „Красиви мигове от Америка“, която разказва за непознатата страна на неограничените възможности.

Няма да видим онова, което сме свикнали от холивудските продукции, свързано с небостъргачи в Лас Вегас, Маями, Манхатън, Уолстрийт. В 67 фотоса е представена природата, изгревите и залезите, необятните планини на Америка.

Фотографиите са дело на Албена и Павел Благеви, които дълги години живеят в САЩ. След като се раждат внуците им, те решават да закупят професионален апарат, с който да запечатат най-хубавите мигове от детството им.

„Те дойдоха на гости в Минесота, след две седмици си отидоха и ние останахме с хубавата камера, но какво да снимаме? От портрети на децата, започнахме да снимаме пейзажи и се увлякохме. Работата в САЩ е доста напрегната, така че фотографията стана отдушник на всичко и начин да избягаш“, каза в студиото на Радио София - Павел.

Животът на Албена и Павел е изпълнен с много приключения. Въпреки, че вече са пенсионери, решават да изкачат Килиманджаро, след като получават покана от техни приятели.

„Ние помислихме около 5 минути и казахме – да! Цялата група беше значително по-млада от нас. Подготвихме се - катерихме се в САЩ, тука на Боровец, Мальовица. Най-голямото изпитание е, че е високо – 6000 м. Не знаеш как организмът ще реагира“, разказа Албена.

Въпреки трудностите, успяват да изкачат върха. Сега се завръщат в България, за да покажат красотата на Минесота, Уисконсин, Калифорния, Юта.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!