Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: НС да приеме решение и да възложи на външния министър отмяна на нотата за руските дипломати

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

В изявление от трибуната на Народното събрание вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска от парламента да приеме решение, с което да възложи на външния министър да отмени нотата за изгонването на 70-те руски дипломати и служители от България.

"Министърът на външните работи да отмени тази нота - тя има право да отмени нотата на своя заместник. Второ – да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат. Ще се спази международното право, ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим, русофилство и русофобство. Не заради евроатлантизъм или евразийство, заради едно-единствено нещо - българският национален интерес и перспектива пред българския народ за следващите тежки есенни и зимни месеци“, заяви Нинова.

Премиерът в оставка Кирил Петков обаче направи изявление, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. 
Подкрепа към правителството в оставка за експулсирането на дипломатите изрази по-рано Бойко Борисов:

В очакване дипломатическата развръзка в последния час до изтичане на ултиматума на Москва, която заплаши със закриване на дипломатическото представителство в България и скъсване на отношенията между двете държави, Корнелия Нинова настоя за още три неща: първо, премиерът Кирил Петков да излезе и да заяви официално, че няма да се кандидатира за премиер.

Второ, преди да го направи, незабавно да уволни заместник-министърът на външните работи, подписал нотата, и президентът да уволни председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който е приел устно нареждане да прави списъци за експулсиране, а парламентът да поеме отговорност и да приеме решение, с което да наложи на министъра на външните работи да отмени нотата, подписана от заместникът ѝ.

Тома Биков от ГЕРБ обяви искането на Нинова с отмяната на нотата с решение на Народното събрание като противоконституционно:

"Това е изземане на правомощия от друга власт. Това е противоконституционно. На този хал сме се докарали, защото газите Конституцията и законите седем месеца".

"Не можем да отстъпим от това наше решение, защото е въпрос на национален интерес", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов:

"Това решение трябва да бъде подкрепено и трябва да използваме оттук нататък него като послание към Руската федерация. Оттук нататък искат да развиват отношения с България, те са добре дошли, но това трябва да става изключително на равноправна основа. Това е единственият път напред, който ние имаме и който ние виждаме".

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров коментира от своя страна:

"Какво означава всичко това? Означава, че Кирил Петков е опасен за руските шпиони и тяхната агентура в България. Това е".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени