Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха окончателно по-високи наказания за компютърни престъпления

Снимка: Ани Петрова

Народното събрание одобри окончателно по-високи наказания и глоби в случаите на компютърни престъпления, при кражба на интелектуалната собственост и при детската сексуална експлоатация в интернет.

Депутатите гласуваха увеличаване на годините за лишаване от свобода при различни форми на онлайн-детска сексуална експлоатация и при различни форми на виртуално склоняване на малолетни.

Завишават се годините затвор и глобите при кражба на интелектуална и индустриална собственост, като максималните наказания достигат до 6 години затвор и глоба в размер на 10 000 лева.

Парламентът подкрепи текстове, които предвиждат при въвеждане на компютърен вирус в информационна система или компютърна мрежа нарушителят да се наказва със затвор до 7 години.

Ако компютърната мрежа е част от критичната инфраструктура, се предвижда затвор от 5 до 12 години и глоба до 20 000 лева.

В случай на кибератака, която води до разкриване на лични данни, класифицирана информация или друга защитена от закона тайна, наказанието "лишаване от свобода" се повишава на между 4 и 7 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени