Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща между пиано и цигулка

Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска
Снимка: sofiaweeks.com

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев.

Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където през 1978 година си е отишъл българският виртуоз Васко Абаджиев, разказва пианистката Надежда Табакова-Димитров:

"С Йоанна веднага се събрахме да свирим, химията беше прекрасна между нас двете. Първоначално се фокусирахме върху немската музика. Изсвирихме всички произведения на Бетовен, Бах, концертирахме много Шуман. Предимно в Хамбург в залите музицирахме. След няколко години се посветихме на славянска музика и от около година представяме българска музика на нашите почитатели в Хамбург. Васко Абаджиев си е отишъл тук забравен, беден, свирещ по кръчмите, трагична фигура е в моите очи. Сервитьорките не са му вярвали, че е свирил с най-големите оркестри в света – при белгийската кралица, при царското семейство. Сонатата, която ние ще изпълним, Васко Абаджиев я е писал на 20-годишна възраст, 1946 година."

Надежда и Йоана имат дългогодишен опит на сцената като сонатна двойка. На концерта ще изпълнят соната за цигулка и пиано на Абаджиев, както и композиции от Йохан Себастиан Бах. В програмата е включена и "Соната за цигулка и пиано", опус 18 Ми бемол мажор от Рихард Щраус, която е написал в ранна възраст – на 23 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна