Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът доц. Петър Чолаков:

Отношението към следващ кабинет на ПП ще покаже геополитическата ориентация на партиите

Доц. Петър Чолаков
Снимка: bgonair.bg

Като премиер Кирил Петков съсредоточи в себе си както одобрение, така и много неодобрение, критики и негативи. Номинацията за премиер на Асен Василев от "Продължаваме промяната" (ПП) е силна, независимо, че този мандат трудно ще бъде реализиран с подкрепа в 47-ото Народно събрание. Вариантът с предсрочни избори тази есен остава много вероятен, коментира пред Радио София политологът Петър Чолаков:

"Асен Василев през последните седмици изразява по-твърди атлантически позиции и от Петков, не е сигурно, че номинацията му ще допадне на БСП. В същото време тя е жест на диалогичност. Добре е, че ПП проявяват гъвкавост."

По думите на доц. Чолаков посланикът на Русия Елеонора Митрофанова си е позволила недопустим, арогантен тон по отношение на Кирил Петков. Ултиматумът, който тя даде, беше нереалистичен за изпълнение от една суверена държава. Темата за отношенията България-Русия ще бъде изключително важна през следващите седмици, но и по време на предизборната надпревара.

"ГЕРБ са класическа партия на двата стола във външнополитически планедновременно с НАТО и ЕС, но и реализатори на руските енергийни проекти в България. Нищо чудно в следващите часове и дни да чуем противоположни и дори отричащи се мнения – хем с Митрофанова, хем с Брюксел. Лавирането на Бойко Борисов доказано работи", каза още Чолаков.

По думите му, в сегашната тежка ситуация никой на драго сърце не би поел управлението на страната, дори и след избори.

Подкрепата на следващия кабинет от ПП ще бъде индикатор за другите парламентарно представени политически партии - за тяхната геополитическа ориентация.

С политолога разговаря Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени