Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание удължи действието на ТЕЛК и НЕЛК решенията на 11 хиляди души

Снимка: Ани Петрова

Народното събрание удължи действието на ТЕЛК и НЕЛК решенията на 11 хиляди души, които е трябвало да ги подновят преди изтичането на извънредната епидемична обстановка.

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли в периода 13 март 2020 - 30 юни 2022 година, ще останат валидни до края на годината, приеха на първо и второ четене депутатите.

Условието е човекът с инвалидност да е подал заявление за преосвидетелстване до 15 юли.

Причините за решението са затрудненията след 1-и април, когато отпадна извънредната епидемична обстановка заради пандемията Covid-19.

С окончателно гласуваните поправки в закона за мерките и действията по време на извънредното положение се гарантира, че хората с увреждания ще получават пенсии и други социални плащания до явяването пред комисиите за медицинската експертиза. Максимално удълженият срок е 31 декември. Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев от "Продължаваме промяната" заяви:

"Удължаването на срока на инвалидност за по-продължителен период от време ще осигури възможността за равномерно разпределение на работата на органите на медицинската експертиза като същевременно ще гарантира всички пенсионни и социални права на лицата".
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна