Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното ни министерство

| обновено на 01.07.22 в 17:51

Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното министерство в Москва, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "РИА новости".

Ако е необходимо, по казуса ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин, посочи още той. 

След като днес премиерът в оставка Кирил Петков отказа да отмени решението за изгонване на руски дипломати, посланик Елеонора Митрофанова заяви, че ще предложи на руското външно министерство да бъде закрито посолството на Русия в България, което, по думите й, неизбежно ще доведе до закриване и на българската дипломатическа мисия в Москва.

От своя страна Кирил Петков призова руските власти да не се съобразяват с искането на Митрофанова.

От БСП предложиха Народното събрание да задължи премиера да спре временно решението за изготвяне на руски дипломати и а правителството да предприеме действия за нормализиране на диалога с Русия.

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов отказа да включи точката с аргумента, че трябва да се изчака развоя на събитията.

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов призова ситуацията да не се драматизира:

"Очевидно Руската федерация вярва, че със сила може да принуди България да промени отношението си. Ние трябва да отстоим на този опит и да отстоим тази позиция на правителството".

Обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители получи подкрепа от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов призова Кирил Петков да не отстъпва от това решение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна