Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наистина ли 25 юни е Ден на славянското единство?

Снимка: Michal Jarmoluk/Pixabay

Публикации във Фейсбук групи и в новинарски уебсайтове на български и руски език твърдят, че 25 юни е Ден на славянското единство (День дружбы и единения славян). 

"Всяка година на днешната дата славяните по целия свят - а това са над 500 милиона души, отбелязват Деня на славянската дружба и единение. Този празник е мост на духовната близост между славянските народи.

В България за първи път този ден е почетен през 2016 година на едно изключително място, показващо ролята на България в развитието на славянската култура - единственият в света културно-исторически комплекс «Двор на Кирилицата» в Плиска", се казва в една от публикациите във Фейсбук (публикува се без редакторска на намеса – б.р.).


Твърдение: 25 юни е Ден на славянското единство

Една от публикациите в български уебсайт (виж скрийншота по-долу) препраща към информация на една от най-големите руски държавни информационни агенции РИА Новости. Тази година агенцията отново е публикувала текст, "подготвен въз основа на информация на РИА Новости и открити източници". В него се съдържа обща информация и кратка историческа справка за славяните, но липсват ключовите данни кога и от кого е предложен и приет въпросният "славянски празник".


"На границата на Русия, Беларус и Украйна се провежда фестивалът "Славянско единство". За първи път това е станало през 1969 г., но от 2014 г. Украйна не участва в мероприятията, пише РИА Новости.

През 2022 г. "Международният фестивал  на славянските народи "Славянско единство" на 25 юни се проведе на територията на Брянска област, Западна Русия. Но в него освен представители на Русия взимат участие само гости от Беларус и т.нар. Донецка и Луганска народна република (виж тук).

Както сочи Фейсбук постът по-горе в България действително 25 юни веднъж - през 2016 г., е бил отбелязан с водосвет като "Ден на славянската дружба и единение". Или поне е бил планиран такъв водосвет, което се вижда от страницата в социалната мрежа на "Двора на кирилицата". 

Ден или Събор на славянското единство се провежда и в хасковското с. Ябълково, но той е свързан с годишнини от рождението на български революционери. 

Заключение

Денят на славянското единство е неформална инициатива, която все още се отбелязва по някакъв начин в Брянск, но твърдението, че 25 юни е Ден на славянската дружба и единение, който се отбелязва от стотици милиони славяни в целия свят е ПОДВЕЖДАЩО. Няма официална информация кога, от кого и къде 25 юни е обявен за Ден на славянското единство или/и дружба, както и кой точно е приел датата за празник.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!