Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия ще отговори на България подобаващо за изгонените 70 руски дипломати

Руският външен министър Сергей Лавров.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението за изгонването на 70 руски дипломати от София е взето под натиск от Вашингтон и Русия ще отговори на България подобаващо. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София.

На съвместна пресконференция в Москва с венецуелския си колега Карлос Фариа Сергей Лавров заяви, че българският премиер в оставка Кирил Петков изпълнява указанията на Вашингтон.

"Това не е самостоятелно решение на изпълняващия дейността министър-председател, който има абсолютно открита и еднозначна проамериканска ориентация. Готова е да изпълнява всички желания на своя суверен, а желанията на суверена са да се убие историческата памет на българите, да се разруши основата на отношенията, които са закалени в съвместната борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, заяви Лавров по време на днешна пресконференция, предаде агенция РИА Новости.

"Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните, между другото“, каза още министър Лавров. 

Лавров отбеляза, че това решение "не разчита на установените в България процедури за подобни резки движения".

Лавров не отговори категорично на въпроса дали Русия ще затвори посолството си в София. Той каза само, че в настоящия си вид дипломатическата мисия не може да функционира нормално и че руската страна ще отговори подобаващо. 

"По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости.

Миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70 дипломати.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!