Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Руското МВнР има позиция, но Путин ще вземе решението за посолството в София

Валерий Тодоров
Снимка: БНР

"Изявлението на руския министър на външните работи Сергей Лавров означава, че външното министерство на Русия вече има изработена позиция, която вероятно ще представи пред Кремъл за решение, въпреки че беше казано, че само в случай на необходимост ще бъде запознат президентът на Руската федерация Владимир Путин. Аз се съмнявам, че това е така, такава е процедурата".

Това каза пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент в Москва на БНР и БНТ.

По думите му, ако Москва прецени, че при тези условия е невъзможно посолството да функционира, може да прехвърли функциите му на посолството на друга страна:

"Най-мекият вариант би бил да се представи като недоразумение ултиматумът на посланик Елеонора Митрофанова и да се търси някакво помирение, но това е по-малко вероятната реакция. По-вероятно е Москва да реагира реципрочно, както заяви Лавров".

Журналистът подчерта категорично, че е недопустимо за дипломат да използва езикът, който използва руската посланичка, както е недопустимо и да връчва ултиматум на българските управляващи:

"Този ултиматум едва ли е лична хрумка на г-жа Митрофанова, предполагам че той е съгласуван и е акт на раздразнение и загуба на самообладание, който в такива случаи води до последствие в двустранните отношения".

Според Тодоров решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство в България е "прибързана стъпка, опит за отклоняване на вниманието и предизборен ход":

"Другият вариант е внушение, искане отвън, с идеята да се тества възможната реакция на Русия от такъв краен жест на страна, която е смятана преди за приятелска. Има и среден вариант - България да покаже, че компенсира предишните си колебливи реакции с така решителна стъпка напред. Това обаче има дългосрочни последствия - правителство в оставка. Премиерът в оставка няма право на такъв краен акт, особено след като не го е съгласувал с коалиционните си партньори. Само захранва разделението на русофили и русофоби, което нанася достатъчно вреди за балансиране на външната ни политика".

Валерий Тодоров изказа мнение, че трябва да бъдат обявени имената на публичните фигури, формиращи общественото мнение в България, за които се твърди, че са получавали по 4000 лева месечно от Русия.

Интервюто на Людмила Железова с Валерий Тодоров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна