Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кириос и Гарин оцеляха в петсетови драми, Халеп отстрани Бадоса

Ник Кирьос оцеля срещу Брендън Накашима.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралиецът Ник Кириос, чилиецът Кристиан Гарин и американецът Тейлър Фриц се класираха за четвъртфиналите на "Уимбълдън".

За 27-годишния Кириос това е второ достигане до топ осем на тревните кортове в Лондон след дебюта му през 2014 година, докато за 26-годишния Гарин и за 24-годишния Фриц това е първо класиране на четвъртфинал на турнир от Големия шлем изобщо.

На Централния корт Кириос се наложи над американеца Брандън Накашима с 4:6, 6:4, 7:6(2), 3:6, 6:2 за малко над три часа игра. Австралиецът имаше проблеми в дясното рамо и дори повика физиотерапевт на корта в третия сет, но въпреки това наниза цели 35 аса, което слои съпротивата на 20-годишния Накашима.

За място на полуфиналите Кириос ще играе с чилиеца Кристиан Гарин, който осъществи обрат от 0:2 сета срещу друг представител на Зеления континент - Алекс де Минор. Гарин спечели срещата с 2:6, 5:7, 7:6(3), 6:4, 7:6(10-6), като навакса изоставане от 1:3 точки в тайбрека на третия сет и спаси два мачбола на свой сервис при 4:5 гейма в петия сет. Гарин, който през този сезон има само две класирания на четвъртфинал в турнири на АТП, обаче показа изключителна решителност, най-вече в двата тайбрека, които успя да спечели с разлика.

Най-лесно за четвъртфиналите се класира американецът Фриц. Шампионът от турнира в Ийстборн постигна осма поредна победа на трева след успех с 6:3, 6:1, 6:4 над австралиеца Джейсън Къблър. Фриц отрази четири брейкбола още в първия гейм на мача, а до края на срещата трябваше да се изправи пред само още една точка за пробив. Освен това той направи 16 аса срещу само 3 за Къблър, както и 40 печеливши удара срещу 18 за дебютанта на "Уимбълдън".

При жените румънката Симона Халеп победи поставената под номер 4 в схемата Паула Бадоса с 6:1, 6:2 за само 59 минути игра. Това е пети четвъртфинал за Халеп на "Уимбълдън" и 16-и в турнирите от Големия шлем в кариерата и. Шампионката за 2019 година показа превъзходен тенис и напълно надигра испанката, като и даде само три гейма. Халеп завърши срещата с 9 непредизвикани грешки срещу 20 за Бадоса и със 17 печеливши удара срещу 7 за противничката и.

За място на полуфиналите Халеп ще играе с американката Аманда Анисимова, която се справи с 6:2, 6:3 със сензацията на турнира Армони Тан от Франция. Подобно на Халеп, Анисимова имаше много сериозно предимство и в двата сета и реализира общо четири пробива, като не даде нито един такъв шанс на Тан.

В другия четвъртфинал ще се срещнат Елена Рибакина от Казахстан и Айла Томлянович от Австралия. Поставената под номер 17 Рибакина се наложи със 7:5, 6:3 над хърватката Петра Мартич и за пръв на четвъртфиналите на "Уимбълдън". Тя записа 26 печеливши удара в полето на Мартич и имаше тотален контрол над мача, който започна с 3:0 гейма в нейна полза. За Рибакина това е второ класиране на четвъртфинал в турнирите от Големия шлем, като първото бе преди година на "Ролан Гарос".

За втора поредна година на четвъртфиналите ще играе австралийката Айла Томлянович, която в най-равностойния мач за деня при дамите се наложи с 4:6, 6:4, 6:3 над французойката Ализе Корне.  Корне измъкна първия сет с 6:4, след като успя да реализира три пробива, но във втория ролите се размениха и Томлянович бе тази, която спечели на три пъти подаването на съперничката си. В третия сет пробивите продължиха да следват често-често, като в крайна сметка те отново се оказа повече в полза на Томлянович.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени