Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се готви да помогне на газовия гигант Uniper чрез закон за енергийната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство води разговори за финансовото стабилизиране на газовата компания "Юнипер" (Uniper), най-големия чуждестранен клиент на руския монополист Газпром, който е изправен пред фалит.

Германското правителство иска да включи възможни спасителни мерки за енергийни компании като Uniper в своя закон за енергийна сигурност и може да се окаже, че в краен случай ще придобие дял в компанията, казаха източници на агенция Ройтерс.

Предложенията са част от борбата на Германия да се справи с растящите цени на енергията и страничните ефекти върху компании като Uniper с оглед на енергийното противопоставяне между Запада и Москва след инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24-ти февруари.

От Uniper отказаха коментар, като само добавиха, че получават около 40% от нормалното количество газ от Русия в момента.

Промените в закона за енергийната сигурност се обсъждат в отделните министерства, съобщиха от Министерството на икономиката.

Тези промени биха могли също така да позволят на правителството бързо да наложи специална такса като средство за справедливо прехвърляне на растящите разходи за енергия, казаха източниците на Ройтерс.

Възможна спасителна програма за Uniper може да бъде моделирана подобно на тази за Lufthansa, чрез която въздухоплавателният превозвач беше спасен от фалит по време на коронавирусната пандемия с помощта на финансова пакет за 9 милиарда евро, посочи източникът на Ройтерс.

"Федералното правителство трябва да получи опции по линия на помощта на Lufthansa", каза той.

Попитани дали това може да включва поемане от държавата на дял в Uniper, източниците на Ройтерс отговориха утвърдително, но според тях това би било крайна мярка.

Междувременно стана ясно, че голямата компания за комунални услуги Uniper все още има достъп до кредитни линии от германската държавна банка KfW на стойност 2 милиарда евро, заяви в понеделник говорител на германското министерство на икономиката.

Кредитните линии все още не са изтеглени, което означава, че Uniper има налични ликвидни средства, които може да използва, добави говорителят на редовна правителствена пресконференция в понеделник.

Той също така посочи, че в момента Германия води дискусии с Канада и Европейската комисия относно произведеното от Siemens оборудване, което е в процес на поддръжка в Канада.

Преди време руският гигант "Газпром" обвини липсващи части на Siemens от Канада за газова турбина, което е било причини за рязкото намаляване на доставките на руски газ по газопровода "Северен поток 1".

Говорителят добави, че газът, който все още е в проекта за газопровод "Северен поток 2", след като този проект беше замразен през февруари, не може да бъде използван, тъй като газопроводът в Балтийско море не е сертифициран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна