Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията задържа вероятния нападател от чикагското предградие Хайленд парк

Полицейски автомобили след масова стрелба на парада за 4-ти юли на Хайленд парк
Снимка: Ройтерс

Беше задържан вероятният нападател от чикагското предградие Хайленд парк, застрелял 6 души и ранил 31 по време на тържествата за Деня на независимостта, предаде Франс прес, като се позова на медии от САЩ. Заподозреният "е бил задържан, без инциденти", докато е шофирал по магистрала извън Чикаго, са съобщили от полицията за вестник "Чикаго Сън-таймс".

По-рано беше съобщено, че вероятният извършител е идентифициран като 22-годишен мъж на име Робърт "Боби" Кримо, от Илинойс, а полицията в Хайленд парк обяви, че идирва е бял мъж, дребен на ръст, с дълга  черна коса. В издирването се включиха стотици полицаи и агенти на ФБР.

Жертвите на стрелбата са на възраст от 8 до 85 години, най-малко 4-5 от тях са деца. Пет от простреляните са починали на място, а шестата жертва е починала в болницата.

Според  генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков при стрелбата няма пострадали българи.

Междувременно президентът Джо Байдън, информиран за случилото се, обеща федерална помощ за залавянето на стрелеца и заяви, че  в разговор с губернатора на щата Илинойс  Дж. Б. Прицкер и кмета на Хайленд Парк Нанси Ротеринг, е предложил "пълна подкрепа" от страна на федералното правителство.

Президентът каза още, че има много работа за вършене по отношение на насилието с оръжие, въпреки двупартийното законодателство за реформа, което той подписа миналия месец, и обеща, че няма да се откаже от борбата с епидемията от въоръжено насилие в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени