Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 45 филма на "Родопи Филм Фест" в Смолян

Над 45 филма от цял свят ще бъдат представени пред зрителите в Смолян и гостите на второто издание на Международния документален "Родопи Филм Фест" в рамките на шест дни.

Входът е свободен. 

Основен организатор е Гьоте институт- София с подкрепата на Националния филмов център и община Смолян.

От 8 до 10 юли ще са прожекциите от Международните конкурси за късометражни, среднометражни и пълнометражни филми. На 11 и 12 юли ще се прожектира ново българско кино. Голяма част от прожекциите ще са на специален ЛЕД екран пред Регионалната библиотека. Фестивалът има конкурсен характер. За отделните категории са селектирани общо над 40 филма, каза Христо Балкански - директор на фестивала:
"Между тези филми се появи едно мото - "Кадри за любов и война", защото филмите се занимават всъщност главно или с красотата, хубавото, с неща, които искат да разкажат или с войните, които се случват по света, така че някак си тази година и това е тема, не само войната в Украйна, но и войната в Сирия. Има филм за последствията от войната между Азербайджан и Армения в Нагорно Карабах. Има интересни филми, които разказват за последствията от Втората световна война".
Две международни журита ще оценяват филмите, а между отличените ще бъде разделен сериозен награден фонд.

В рамките на фестивала ще се проведе и специална професионална работилница от видния български режисьор на документални филми Светослав Драганов за студенти от Нов български университет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна