Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантлива артистка съчетава хореография и кино

Снимка: Радио София

Младата талантлива артистка Александра Драгова разказа пред Радио София подробности за първия си уъркшоп – "Contemporary techniques and choreography", както и за танцовата академия, която тя е стартирала и ръководи в Киноцентъра в "Бояна".

Танцьор, хореограф, педагог, съдия в международни конкурси и носител на редица награди, Драгова е добила интерес към танца от майка си.

"В последствие това вече се превърна в мое ежедневие, започнах да обичам танца заради всички състезания, конкурси на които ходех, целия блясък, костюми, музика, хора, с които непрекъснато се запознавах… И това запали в мен едно огромно желание да се занимавам с танц", сподели Драгова.

Тя допълни, че в един момент е решила да започне да създава нещо свое и тогава е осъзнала, че освен хоби иска това да бъде нейната професия. Работила с творци от различни държави и пътувала в различни страни, младата артистка е усвоила и донесла в България едни от най-сложните танцови техники. За уъркшопа, който предстои тя каза, че обожава работата с деца, блясъка в очите им и радостта, когато им преподава нови неща.

"Децата в пандемията нямаха възможност да пътуват така, както ние сме имали по състезания и конкурси. Почти всичко е минало онлайн, съответно и курсовете в това число. Никой вече не преподава на живо, което е много тъжно, а не е същото, наистина", допълни тя.


Хората, с които работи са от 6 до 35 годишна възраст, защото , по думите й, не обича да си поставя ограничения, понеже много неща могат да се научат както от млад човек, така и от по-възрастен. Драгова сподели, че стила "Frame up", който е много популярен в Русия и който тя практикува е доста интересен и труден, но за него се изисква едногодишно обучение и сертификат, тъй като се изпълнява на токчета. Относно работата си в Киноцентъра, тя каза:

"През 2020 г. започнах да работя там, първо ме взеха случайно за един филм и започнах да се занимавам с каскади. Там има "стънт академия", която ме запали реално за работата ми в киното. Оттам разбрах, че мога да творя и да създавам хореографии и за киното, реклами, филми и т.н.".

Работейки по поредния филм, Драгова е осъзнала, че у нас няма достатъчно подготвени кадри, които да са специализирани изцяло в киноиндустрията, като по този повод е решила да създаде танцова академия, която да е изцяло конкретизирана за киното.

Уъркшопът ще се проведе във Варна, на 16.07.2022 г.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна