Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия обяви, че къса дипломатическите отношения с Украйна

Правителството в Сирия на президента Башар Асад отговори реципрочно на подобна стъпка на Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия обяви в сряда, че прекъсва дипломатическите отношения с Украйна, като реципрочна мярка на подобен ход на Киев в края на юни и показвайки подкрепа за близкия си съюзник Русия, предаде АФП.

"Сирийската арабска република реши да скъса дипломатическите си отношения с Украйна съгласно принципа на реципрочността и в отговор на решенията на украинското правителство", каза представител на сирийското външно министерство, цитиран от държавната информационна агенция Сана.

Сирийското външно министерство каза, че Украйна всъщност е прекъснала двустранните отношения още през 2018 г., когато е отказала да потвърди статута на сирийски дипломати в Киев, правейки невъзможно за тях да изпълняват своите задължения. Тогава сирийското посолство в Киев спря работа "като резултат на враждебното отношение на украинското правителство", пише в изявлението.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви прекъсване на отношенията със Сириь в края на миналия месец, след като Дамаск призна отцепническите проруски Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна.

Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР малко преди началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Двете самообявили се републики се намират в Донбас, където Москва фокусира усилията на "специалната военна операция", както я нарича..

Сирия е единствената страна, освен Русия, признала независимостта на ДНР и ЛНР.

Правителството на президента Башар Асад, който силно разчиташе на русата подкрепа по време на продължаващата десетилетие гражданска война в страната, призна през 2018 г. още две проруски отцепнически републики.

Това са Абхазия и Южна Осетия, които международно са призната за част от Грузия, която от своя страна получи независимост при разпадането на Съветския съюз през 1991. Те са признати за независими само от Русия и още шепа страни, отбелязва АФП.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!