Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров с визита в Египет, обвини Запада, че с подкрепата за Киев удължава войната в Украйна

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси (вдясно) с руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им в Кайро, 24 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров увери, че страната му ще изпълни договореностите с Египет за доставка на зърнени храни.

Руският първи дипломат посети Кайро и разговаря с египетския си колега Самех Шукри днес - само два дни след споразумението за деблокиране на украинските пристанища в Черно море и ден след като руският флот бомбардира отново Одеса.

За прехраната на над 100-милионното си население Египет разчита на внос на пшеница, включително милиони тонове от Украйна.

Сергей Лавров обвини Запада, че с подкрепата си за Киев удължава войната  в Украйна, и припомни, че износът на зърно зависи от премахването на незаконните, по думите му, ограничения, наложени от Съединените щати и Европейския съюз върху руските финансови и снабдителни вериги:

"Тези нелегитимни санкции, които възпрепятстваха търговията с руско зърно, включително проблемите за застрахователите, за влизането на руски кораби в чуждестранни пристанища и чужди кораби в руски пристанища. Сега, след подписването в Истанбул, по инициатива на генералния секретар на ООН той се нае да отмени тези ограничения след подписването на споразумението в Истанбул. Надяваме се, че това ще се получи. Но независимо от всичко това, ние знаем как да изпълним договореностите на Руската федерация с египетските ни партньори“.

След визитата си в Кайро руският външен министър ще посети Етиопия, Конго и Уганда. Дипломатическата совалка цели привличане на съюзници на Русия срещу Запада, коментира Би Би Си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна