Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ на Йовков оживява на големия екран

"През чумавото" е адаптиран от проф. Боян Биолчев за лентата на Иван Владимиров

Снимка: Мирамар филм

Преди дни в киноцентъра в Бояна приключиха снимките на най-новия български филм "Чума". Премиерата на лентата се очаква през първата половина на следващата година, а сценарият е по разказа на Йордан Йовков "През чумавото". Адаптацията на текста е на проф. Боян Биолчев, а режисьор е Иван Владимиров.

Снимачният процес продължи точно 25 дни, като само последните бяха в Бояна на т.нар. римски декор. По-голямата част от лентата е заснета в района на село Каменица, като снимките са били трудни, но интересни, разказва продуцентът от "Мирамар филм" Илиян Джевелеков.

На римския декор беше пресъздаден пищен кервансарай някъде в пределите на Османската империя. Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (изигран от Свежен Младенов) и синът му Йоно (в ролята влиза Матей Мичев, първокурсник в НАТФИЗ) се завръщат от Божи гроб. В родните земи те ще заварват върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки. Завинаги.

Асоциацията с Covid-19 в наши дни е неизбежна, убеден е Джевелеков.

Евелина Бибова

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", сценарият на проф. Биолчев изследва първичните инстинкти на човешкия род. Действието се развива в началото на 19 век, но филмът не се определя като исторически. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси, казва проф. Биолчев. 

За Свежен Младенов, въпреки че е утвърдено име в актьорската гилдия, това е първата голяма роля в киното. А Людмила Сланева - Локо играе майката на Елица и някогашна любима на Юрдан. В образа на Елица влиза Евелина Бибева. От три години тя посещава актьорската школа на Башар Рахал, но името ѝ до сега бе по-известно в средите на художествена гимнастика като състезател на "Славия". Тя е само на 16 години, но продуцентите ѝ предричат бъдеще в киното.

Людмила Сланева - Локо

"Чума" е подкрепен от Национален филмов център, а в портфолиото на продуцентите от "Мирамар филм" са заглавия като "Дзифт", "LOVE.NET", "Вездесъщият" и телевизионния сериал "Порталът". Режисьорът Иван Владимиров стои зад "Кецове", а с последния си филм "Сцени от живота на една актриса" печели наградите за сценарий и режисура на фестивала "Златна роза" във Варна.

Свежен Младенов

Снимките в текста са на Никола Ончев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна