Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети за създаване на онлайн бизнес

Снимка: архив

Най-важните фактори за успеха на онлайн магазин са избор на продукти или услуги, които ще се предлагат (в зависимост от търсенето, установено след проучване), както и начина на достигане до клиентите – чрез използване на подходящи канали за реклама.

Това обясни пред Радио София Иван Кузманов, специалист по дигитален маркетинг и електронна търговия.

По този начин може да се продава собствено производство, продукти да други производители или да се препродават, дори и без те да са в собствен склад (чрез модела "дропшипинг" / dropshipping).

Всеки един от начините има предимства и недостатъци.

Например при дропшипинг нямаш нужда от наем на склад, където да съхраняваш стоката. Ти си посредник, който приема поръчка и я препраща към основния търговец. Това обаче не ти дава възможност да си сигурен в качеството на продуктите и пряко да контролираш услугата.

"При започване на подобен бизнес трябва да се направи проучване на нишата, в която ще работите, да се разбере каква е конкуренцията, ценовите нива и възможностите за печалба. Важно е да познаваме добре продуктите, които продаваме, за да сме адекватни в посланията си и да можем да консултираме нашите клиенти", изтъкна Кузманов.

Ако направите неспециализиран сайт, в който предлагате богата гама продукти, това ще ви донесе добри поведенчески фактори на клиентите (за Гугъл) – по-дълъг престой в сайта например, повече влизания от различни клиенти.

Според опита и по думите специалиста, най-добрите канали за рекламиране на бизнеса и продуктите са Фейсбук, Инстаграм. Тези платформи са повече ползвани от клиентите, добре развити са и с добри възможности за таргетиране и разнообразие от видове реклами.

Чуйте целия разговор на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна