Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият генерален секретар на ОПЕК встъпва в длъжност

Снимка: Алами/Ройтерс

Новият генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), кувейтецът Хайсам ал Гайс, встъпва в длъжност от днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ал Гайс, ветеран от петролния сектор, беше избран на този пост на специална видеоконференция на министрите от ОПЕК в началото на януари. Кандидатурата му беше единствена в списъка. Той наследява на поста починалия на 5 юли нигериец Мохамед Баркиндо.

Хайсам ал Гайс ще председателства планираните за утре и вдругиден срещи в рамките на групата ОПЕК+: заседанието на техническия комитет, мониторинговия министерски комитет и срещата на министрите от обединението. На заседанието ще бъде обсъдено продължаването на производството на петрол през септември със сегашния капацитет въпреки настояването на САЩ за увеличаване на добива, отбелязва ИРНА.

В интервю за кувейтския вестник "Ал Рай" той заяви, че ОПЕК се нуждае от нова пътна карта, в рамките на която има съгласие между всички за намиране на решения, отговарящи на световните енергийни нужди.

По думите му ОПЕК не е в конкуренция с Русия, която според него е "голям, основен и много влиятелен участник на световната енергийна карта".

Според устава на ОПЕК генералният секретар се избира за срок от три години и може да бъде преизбиран само веднъж.

Британският вестник "Файненшъл таймс" коментира, че Западът се въздържа от приемане на нови санкции срещу търговията с руски петрол, тъй като се опасява от задълбочаване на енергийната криза и от нарастване на инфлацията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заявява в интервю за испанското издание "Ел Мундо", че Европейският съюз е достигнал рекордни по обем доставки на втечнен газ от САЩ, по думите й се увеличават доставките на газ от Норвегия, Алжир, от страните от Персийския залив и региона на Каспийско море.  Според нея, за газовата криза е виновна единствено Москва.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна