Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кинофестивалът "Карантината" 2022 във Варна

Снимка: thequarantine.org

8-ият Международен кинофестивал "Карантината" във Варна започна. До 6 август зрителите ще видят 34 късометражни филма от 17 държави. Всички жанрове ще бъдат налице – игрално, документално, анимационно, експериментално кино, ще има и авторска музика, която ще поставя началото на всяка една от петте фестивални вечери.

Тази година акцентът е върху виетнамското кино. Организаторите отчитат филмите от азиатската линия като откритието на фестивала.

Специални гости на осмото издание на "Карантината" ще бъдат създателките на Международния филмов фестивал на движещите се образи от Кипър. Те са подготвили интересна програма, която включва и изложба с анимационни проекти.


Сред съпътстващите фестивала събития е и интердисциплинарната изложба на Мишел Куен от Хон Конг, която ще бъде открита на 7 август в Градската художествена галерия във Варна. Изложбата представя инсталации, платна и видеа.

За пореден път "Карантината" ще прожектира филми с различна тематика – екология и опазване на околната среда, а и на автентичните култури, истории за екстремни места, хора, събития, социално значими теми и теми за човешките взаимоотношения. Като свои филми ще представят автори от Чили, Испания и Италия.

Празникът на късометражното кино се провежда на плажа пред рибарското селище "Карантината" – едно от последните рибарски селища в района на Варна. Името на местността идва от миналото, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период от 40 дни. Организаторите на кинофестивала – школа "Дедал", правят аналогия с младите творци, които след завършване на обучението си често остават изолирани от професионалните киносреди. Затова фестивалът носи името "Карантината", а главната му цел е да даде поле за изява на прохождащите таланти в киното.


"Решихме да даваме път именно на млади, непопулярни все още автори и се опитваме да си поставим нелеката цел да откриваме новите големи режисьори в съвременното кино, защото почти всеки един голям режисьор е тръгнал от късометражните филмови форми", каза в "Какво се случва" Георги Кръстев, артистичен директор на кинофестивала.

Вече осем години "Карантината" се осъществява изцяло на доброволни начела и цели да популяризира доброволчеството като добродетел сред младите. Организаторите целят единствено обмен на идеи, опит и знания. Затова и всички събития в рамките на фестивала са с вход свободен.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки: thequarantine.org
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!