Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетски посредници с предложение за прекратяване на огъня в ивицата Газа тази вечер

Палестински полицаи от "Хамас" инспектират разрушена къща след израелски въздушен удар в град Рафа, Ивицата Газа, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетски посредници са предложили прекратяване на огъня в ивицата Газа от тази вечер и то е било прието от Израел и палестинците, съобщи Ройтерс. Радикалите от "Ислямски джихад“ са потвърдили, че се водят преговори за примирие на най-високо ниво. Те изстреляха ракети по Йерусалим, които са били прихванати от израелския противовъздушен щит.

По-рано групировката "Ислямски джихад" потвърди, че командирът Халед Мансур е бил убит при израелските удари, предприети в отговор на палестинската офанзива. Близо 600 палестински ракети и снаряди са изстреляни към Израел от петък насам.

Утре Съветът за сигурност на ООН ще се събере във връзка с напрежението в ивицата, което ескалира трети ден, докато палестински бойци в Газа и израелските сили си разменят ракетни атаки и въздушни удари. Те са причинили смъртта на най-малко 31 палестинци и раняването на 275 други, по данни на палестинските здравни институции. Израел оспорва тези данни.

По-рано днес израелската армия обяви, че вторият високопоставен лидер на палестинското движение "Ислямски джихад" Халед Мансур, отговорен за терористичните атаки срещу израелците, е бил набелязан и убит от самолет на IDF.

От Тел Авив съобщават,  че са предприели превантивна атака срещу "Ислямски джихад", като са ликвидирали негови бойци и са неутрализирали лидерите на организацията, смятана за терористична от Израел, Съединените щати и Европейския съюз. Общо 20 членове на групировката са арестувани през нощта от израелските сили за сигурност на Западния бряг.

Единствената електроцентрала на палестинска територия вчера спря поради липса на гориво в резултат на продължаващата блокада на граничните пунктове между Израел и Газа, както и след отказа на Израел да внася гориво заради опасения от нападения.

Настоящото напрежение в Газа е най-сериозното изостряне на конфликта от май миналата година, когато загинаха над 200 палестинци и десетки израелци.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна