Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гореща вълна и сериозно засушаване в Европа

Туристи се разхлаждат до фонтан в парка Lustgarten в Берлин, 4 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горещата вълна в Европа предизвика сериозно засушаване в целия континент.

Френското правителство създаде кризисен щаб, след като над 100 общини останаха без запаси от питейна вода. Продължителните високи температури предизвикаха преждевременно опадване листата на дървета и храсти и на много места във Франция пейзажът вече е есенен.

Нидерландският министър на инфраструктурата обяви официално режим на водата и призова хората да се къпят по-бързо, да не си мият колите и да не поливат градината. Живеещите на лодки в Амстердам заявиха, че нивото на водата в каналите е толкова ниско, че лодките са под ъгъл.

В Румъния нивото на река Дунав е едно от най-ниските в историята и се образуваха пясъчни острови в района на Калафат.

Реколтата на ориз арборио, който се използва за ризото, в Италия е застрашена, след като много оризови полета в южната част на страната пресъхнаха. 

А водите на река По в Италия паднаха на толкова ниско ниво, че разкриха потопена бомба от Втората световна война. Военни експерти я обезвредиха и осъществиха контролиран взрив на 450-килограмовата бомба.

Тя е била открита на 25 юли край северно градче близо до Мантуа от рибар на единия от бреговете на река По заради нейното обезводняване, причинено от сушата.

Около 300 души, живеещи в района, са били евакуирани, докато се е извършвала операцията. Бил е временно прекъснат автомобилният и железопътният транспорт, докато е траело обезвреждането на устройството, в което е имало 240 килограма експлозив.

Миналия месец в Италия беше въведено извънредно положение в областите около По, която е най-дългата река в Италия и е засегната от най-лошата суша за последните 70 години, отбелязва агенция Ройтерс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!