Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън вече може да напусне Белия дом, има отрицателен Covid тест

Президентът на САЩ Джо Байдън, Вашингтон, Белия дом, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати вече не е в изолация, след като днес за втори пореден ден е дал отрицателен тест за Covid-19, предадоха световните агенции. Така той ще може за първи път от 20 юли да излезе от Белия дом, отбелязва агенция Франс прес.

79-годишният Байдън даде положителен резултат и беше изолиран повторно на 30 юли. Лекарите му отдадоха случая на "ефект на бумеранг" след първото боледуване, което се появява при нисък процент от хората, приeмали антивирусния препарат "Паксловид".

"Чувствам се добре", заяви Байдън усмихнат пред репортери в Белия дом, преди да се качи на хеликоптер, който го отведе в крайбрежния му дом в щата Делауеър.

Същевременно американският Сенат заседава и днес, с цел да се приеме законопроект с голямо значение за вътрешната политика на президента преди августовската почивка. Той е на стойност 430 милиарда долара и сред неговите цели са овладяване на климатичните промени, намаляване на цените на лекарствата за възрастните хора и по-строгото прилагане на разпоредбите за събиране на данъци от корпорациите и богатите.

Предвиждат се и облекчения заради повишените цени на енергията.

Републиканската партия остро осъжда намеренията на демократите, които обаче настояват, че плановете им имат подкрепата на гласоподавателите.

Ако законопроектът мине в Сената и Камарата на представителите до края на следващата седмица, това може да помогне на кандидатите на Демократическата партия на междинните избори на 8 ноември. На тях те ще се борят да запазят контрола си над Сената и Камарата на представителите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!