Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница отказва да кара отпадъците до депо в Благоевград, държи на проекта си "депо Джерман"

На протест срещу проекта за депо за отпадъци в с. Джерман, архив
Снимка: Кирил Фалин

Общината в Дупница отказва предложението да транспортира отпадъците до Благоевград и държи да се изгради депото край село Джерман. Този проект обаче е в застой вече 8 години заради протестите на местното население. В бъдещото депо трябва да се събира боклукът на 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, които са в сдружението "Рила еко".

От Община Благоевград дали съгласие да приемат отпадъците на Дупница, но екипът на кмета на Дупница инж. Методи Чимев отказал и държал да се изгради депото на терен от около 200 декара в местността Спротива край с. Джерман, коментира председателят на сдружението, организиращо протестите, Борислав Тасков:

"Ние бяхме с този зам.-министър на самия терен, беше и кметът на Дупница с екипа си. И след около месец излезе това предложение, което е минало след разговори в Министерството на околната среда и явно са запознати и други министри от Министерския съвет, бившия. И се е намерило това най-разумно предложение. Те са се убедили, че този терен не е подходящ за такова нещо. Единственият, който може да преотреди тееане на друго място е Община Дупница. Но те са решили да се върши там строителство… на всяка цена".

Същевременно кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че е получен отговор от общините Перник, Самоков, Костинброд, че отказват да приемат отпадъците на Кюстендил. Затова боклукът продължава да се кара край закритото и вече рекултивирано градско сметище при близкото село Радловци: "В Регионалното сдружение на общините Костинброд, Божурище Своге, Сливница, Годеч и Драгоман е гласувано против приемането на отпадъците на Кюстендил", посочи кметът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна