Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още петима убити в ивицата Газа на фона на очакванията за прекратяване на огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на очакванията за  предстоящо прекратяване на огъня между Израел и палестински бунтовници още петима души  бяха убити в ивицата Газа тази вечер.

Стана ясно, че палестинската групировка "Ислямски джихад" поставя  условия за прекратяване на огъня, основното от които е освобождаването на задържания лидер Басам ал Саади - това  каза Анвар Таха, член на политическото бюро на движението. По-рано бе съобщено, че предложението, отправено от египетски посредници, за  примирие в Газа, е предвидено да влезе в сила още тази вечер и е прието от палестинска и израелска страна.

"Имаме условия за прекратяване на огъня, преди всичко освобождаването на Басам ал Саади“, каза  обаче  Анвар Таха в ефира на телевизия "Ал Джазира“. Той също така отбеляза, че "Ислямски джихад" изисква прекратяване на наказателното преследване на членовете на групировката.

В началото на август израелската армия съобщи за ареста на 22 палестински заподозрени терористи на Западния бряг. Палестинските медии съобщиха, че израелски войници са извършили поредица от арести в Дженин, където бе задържан и ранен един от лидерите на движението "Ислямски джихад" Басам ал Саади.

След като сблъсъците започнаха в петък, са загинали общо 41 души, сред които 11 деца и 4 жени, а 311 са били ранени.

Днес бяха изстреляни ракети по Йерусалим, но те са били прехванати от израелския противовъздушен щит.

Новият изблик на насилие, който напомня за встъпителната фаза при предишни войни в Газа, обезпокои световните сили и Съветът за сигурност на ООН ще обсъди утре изострянето на напрежението на закрито заседание в Ню Йорк.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!