Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густаво Петро положи клетва като президент на Колумбия в присъствието на стотици хиляди души

Густаво Петро положи клетва като президент на Колумбия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Густаво Петро положи клетва в Богота в присъствието на стотици хиляди души. Във встъпителната си реч първият ляв президент на Колумбия предложи на въоръжените групи "правни изгоди", ако подпишат мирно споразумение.

62-годишният бивш сенатор и бивш партизанин обеща радикални трансформации, особено по отношение на околната среда, борбата срещу неравенството и насилието, свързано с трафика на наркотици. Густаво Петро, отказал се от въоръжената борба преди три десетилетия, призова "всички въоръжени групировки да приемат правни облаги в замяна на мир и окончателно прекратяване на насилието."

"За да бъде възможен мирът в Колумбия, трябва да водим диалог, да се стремим към взаимно разбирателство, да търсим общи пътища, да стигнем до промени. Мирът без съмнение предполага да се променим", заяви Густаво Петро.

След речта на новия президент местно издание съобщи, че групата "Клана на Залива" е обявила едностранно прекратяване на огъня. Информацията, разпространявана в социалните мрежи, е била потвърдена за "Еспектадор" от юридически представители на картела. Оттам са заявили, че прекратяват огъня в името на бъдещо споразумение с новата власт. Местни медии уточниха, че това е най-силната организация в момента в контрабандата на кокаин за Съединените щати и Европа и през последните седмици е извършила редица убийства на военни и полицаи.

В речта си Петро призова и за прекратяване на неуспешната "война срещу наркотиците" и за преминаване към "силна политика за предотвратяване на потреблението" в развитите страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени