Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 12 експлозии край руска военновъздушна база на анексирания полустров Крим

| обновено на 09.08.22 в 19:47
Експлозии в село Новофедоровка, полуостров Крим
Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 експлозии прогърмяха край руска военновъздушна база на анексирания полустров Крим, съобщава агенция Ройтерс.

От руското министерство на отбраната отричат версията за атака и обясняват експлозиите с детонация на авиационни боеприпаси. Не се съобщава за жертви при инцидента, ранени са 5-ма души, в това число и дете.

Назначеният от Русия президент на Луганската народна република Родион Мирошник публикува снимки в своя акаунт в Telegram, като добави, че "жителите на Крим съобщават за експлозии близо до село Новофедоровка. Първата експлозия е станала около 15.00 часа местно време".

Нарушаването на протоколите за пожарна безопасност се смята за основната причина за експлозията на боеприпаси във военна военновъздушна база Саки на Кримския полуостров, каза източник от руското военно ведомство пред РИА Новости. Няма доказателства, които да показват, че боеприпасите са засегнати от умишлени действия, посочи източникът.

Междувременно съветникът на президента на Украйна Владимир Зеленски Михайло Подоляк отбеляза в профила си в Twitter, че "бъдещето на Крим е да бъде перла на Черно море, а не военна база за терористи", добавяйки, че "това е само началото".

Руските войски продължават обстрела със системи за залпов огън по южния украински град Никопол, намиращ се недалеч от Запорожката атомна централа.

Според британското разузнаване Москва продължава да укрепва позициите си в окупираните южни украински предели и да настъпва в Донецка област. За последните 30 дни обаче руските сили са постигнали по-голям успех единствено в района на град Бахмут, но и там са се придвижили на не повече от 10 километра от изходните си позиции.

Ожесточени боеве са се водили днес в покрайнините на Донецк - столицата на самопровъзгласилата се проруска "Народна република", съобщават и двете воюващи страни.

Украинското командване твърди, че са отблъснати няколко "вълни" от нападатели в района на градовете Авдеевка и Бахмут.

Руски медии пък твърдят, че наемници от компанията "Вагнер" са успели да се укрепят край Бахмут, който е важен транспортен възел, и "прочистват" от неприятеля село Пески, превърнато в истинска крепост от украинците.

Киев все още контролира част от Донецка област след като съседната Луганска бе завладяна от руснаците в началото на юли. В началото на този месец започна принудителна евакуация на цивилните от районите под украинска власт, наложителна не само заради боевете, но и заради наближаващата зима. Три хиляди души, предимно жени и деца, са били евакуирани през последните 6 дни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!