Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев за взривовете в Крим: Не може да се пуши на нерегламентирани места в близост до муниции

Взривове в авиобаза "Саки" на Кримския полуостров
Снимка: Ройтерс

Един човек загина, петима са ранени, сред тях и дете, след най-малко 12 експлозии на военно летище на анексирания от Русия полуостров Крим.

От руското Министерство на отбраната съобщиха, че взривовете са резултат от детонации на авиационни боеприпаси. когато руска военновъздушна база близо до анексирания от Москва Кримски полуостров беше разтърсена от поредица от взривове, които според Русия са представлявали детонации на складирани боеприпаси, а не резултат от каквато и да е атака от страна на украинските сили, съобщава Ройтерс.

Местни свидетели казаха, че са чули най-малко 12 експлозии около 15:20 часа местно време от военновъздушната база "Саки" близо до Новофедоровка на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. и използва през февруари като една от стартовите площадки за инвазията си в Украйна.

Крим, ваканционна дестинация за много руснаци, досега беше пощаден от интензивните бомбардировки и артилерийски битки, които други райони на Източна и Южна Украйна претърпяха след навлизането на руските сили в страната.

Министерството на отбраната на Русия беше категорично, че "детонацията на няколко склада за авиационни боеприпаси" е предизвикала експлозия и първоначално каза, че няма пострадали. Според министерството не е имало нападение и няма повредена авиационна техника.

Основните руски информационни агенции цитират неназован източник от министерството, който казва, че "само нарушение на изискванията за пожарна безопасност се счита за основна причина за експлозията на няколко склада за боеприпаси на летището "Саки“. "Няма признаци, доказателства или още по-малко факти, които да сочат умишлено въздействие върху складовете за боеприпаси“.

Здравният отдел на Крим съобщи, че един цивилен е бил убит. Съобщава се, че още един човек е бил приет в болница със средни наранявания, а петима са били лекувани с леки наранявания.


Междувременно Украйна направи подигравателно изявление, напомнящ реакцията й на други необясними взривове на руска територия по време на конфликта.

"Министерството на отбраната на Украйна не може да установи причината за пожара, но отново обръща внимание на правилата за пожарна безопасност и забраната за пушене на несертифицирани места", се посочва в в съобщението. "Не можем да изключим, че окупаторите "случайно“ ще намерят някои характерни "отличителни знаци", "визитка" или дори "ДНК".

Съветникът на президента на Украйна Владимир Зеленски Михайло Подоляк пък отбеляза в профила си в Twitter, че "бъдещето на Крим е да бъде перла на Черно море, а не военна база за терористи", добавяйки, че "това е само началото".

Ройтерс посочва, че Москва може да обвини Киев в преминаване на червената линия, ако Украйна признае, че е нападнала територия, която Русия смята за своя.

Руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов каза, че около военновъздушната база е създадена петкилометрова забранена зона. Базата е близо до морските курорти Новофедоровка и Саки, но руската асоциация на туроператорите каза, че те не изглежда да са били засегнати.

Въпреки това, местен свидетел каза за Ройтерс, че има официална блокада на главния път от Новофедоровка, който води в посока към базата.

Множество видеоклипове, заснети от плажове, бяха публикувани в социалните медии, показващи огромни кълба дим в далечината.

Новофедоровка и Саки са на около 50 км северно от пристанището на Севастопол, домът на руския Черноморски флот, който Москва използваше под наем от Киев в продължение на десетилетия, преди да завладее и анексира целия полуостров от Украйна през 2014 г. - ход, който не е признат от повечето други държави.

На 31 юли официален представител в Крим обвини Украйна в раняването на петима души при нападение с дрон в Севастопол. Киев не коментира обвинението.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!